Op dinsdag 21 november is er de laatste vergadering naar de sneeuwklassen van januari toe. De vergadering begint om 19.30 uur en gaat door in de hal van onze school. Op het programma staan : overlopen opbrengst playbackshow, afspraken sneeuwklassen, noodzakelijke kledij, programma Oostenrijk, zakgeld, Kids-ID, verzekering, ... Voor het vlot verloop van de sneeuwklassen is het toch belangrijk dat er van elke leerling minstens één ouder aanwezig is op de vergadering. Als we tijdig kunnen starten is de vergadering gedaan tussen 20.30 en 21 uur.

Vandaag was Els Mariën van het VIB te gast in onze klas. Ze stelde het project 'Bloed' voor en we werden allemaal een beetje wetenschapper voor enkele uurtjes. We kregen uitleg over onze bloedsomloop, hoe het bloed opgebouwd is en we leerden dat ons bloed verdedigingsmechanismen heeft. We bekeken bloed door de microscoop, leerden onze bloeddruk meten en maakten zelf preparaten met uien en gist om de cellen ervan te bekijken via de microscoop. Kortom : Het was een leuke en leerrijke dag. Op 7 december komt Els nog terug om dezelfde les in 6B te geven.

Vorige week waren er twee mensen van Joetz te gast in het zesde. Zij kwamen ons van alles vertellen over veilig internetten. Nu weten wij dat we regelmatig onze paswoorden moeten vernieuwen en dat we zeker geen privégegevens mogen meedelen aan mensen die we niet kennen. Ook mogen we niet zomaar foto's posten via sociale media. We moeten er goed over nadenken wat we willen meedelen aan andere mensen. Een foto die eens op het internet staat is heel moeilijk te verwijderen. Het was in ieder geval een leerrijke namiddag. 

November is nog maar een goede week oud maar hier is reeds de toetsenorde voor Kerstmis. Omdat we sinds vorig jaar op school opteren voor gespreide evaluatie worden de toetsen gespreid over de ganse periode tot Kerstmis. Op die manier verlichten we de druk op de kinderen.

wo 8/11   : Gericht Luisteren
do 9/11    : Cijferen 1

ma 13/11 : WO Natuur : Thema Het lichaam
do 16/11  : Frans : thema 1-4

ma 20/11 : Begrijpend Lezen
wo 22/11  : Frans : thema 5
do 23/11  : WO Ruimte : Gebruik van de atlas

ma 26/11 : Spelling
di 27/11  : Getallenkennis
wo 28/11 : Hoofdrekenen
vr 30/11 : WO Tijd : thema De koningen

ma 4/12 : WO Verkeer : Stap 1-5
di 5/12  : Frans : thema 6
wo 6/12 : WO Tijd : Eeuwen en tijdsband
vr 8/12 : Meetkunde

ma 11/12 : Taalbeschouwing
di 12/12  : Meten
do 14/12 : Cijferen 2
vr 15/12 : Problemen Oplossen

Na een meer dan geslaagde playbackshow en een welverdiende herfstvakantie zijn we aan het tweede deel van de eerste trimester begonnen. Met nog acht weken les gaan we in rechte lijn naar de feestdagen toe. Voor de volgende weken staan er nog enkele leuke activiteiten op het programma. Zij stonden reeds in onze maandelijkse Nieuwsflash, maar we sommen ze hieronder nog even op.

- dinsdag 7 november : Project Draadloos van Joetz
- maandag 13 november : Project Bloed van het VIB in 6A
- dinsdag 14 november : Toneel in de Zoerla (10 uur). We rijden met de fiets.
- donderdag 16 november : Project Bloed van het VIB in 6B
- dinsdag 21 november : Natuurdag voor de ganse school
- vrijdag 24 november : Skiën in Ars Valendi. 6A in de VM en 6B in de NM

De verkoop van de lotjes loopt stilaan ten einde. Op vrijdag 20 oktober leveren we alle boekjes in. Geen probleem indien alles niet verkocht is. Die lotjes worden de avond zelf verkocht in de zaal. Op dinsdag 24 oktober gaan we alle prijzen ordenen en nummeren. We starten er aan om 19 uur. Ouders die zin hebben om een handje toe te steken zijn welkom in de turnzaal.

Vrijdag 13 oktober moeten onze leerlingen geen boterhammen meebrengen naar school. Wij nemen met onze school deel aan de FairTrade@school actie ‘Bokes met choco’. FairTrade@School wil leerlingen bewust maken van de voordelen van eerlijke handel. De gemeente Westerlo biedt de fairtrade-chocopotten gratis aan. Westerlo is sinds 2006 erkend als fairtradegemeente en wil op deze manier haar engagement ook overbrengen naar de scholen. De school zorgt voor het brood, de gemeente voor de choco. We eten ’s middags onze ‘bokes met choco’ op in de klas. Leerlingen die geen choco lusten mogen van thuis gerust iets anders mee brengen.

Vandaag organiseerde het gemeentebestuur van Westerlo een zwerfvuilactie. De zesdeklassers van alle scholen in Westerlo trokken er deze voormiddag op uit om zwerfvuil te ruimen. In Heultje ruimden we zwerfvuil in de Pastorijstraat, Vinkenstraat, Oude Westmeerbeeksesteenweg, Heiweg, Goorbossen, Hoge Heide, Grensstraat en de oude spoorwegbedding van Hulshout tot aan Goorheide. In de Oude Westmeerbeeksesteenweg vonden we ongeveer ter hoogte van VK Heultje verschillende zakken met rottende groenten in de gracht. Er was ook een doos bij waarin nog een gasvuurtje  stak. In de gracht langs de oude spoorwegbedding vonden we ter hoogte van de camping twee matrassen. Dit is geen zwerfvuil meer, maar dat is sluikstorten. Over het ganse traject vonden we honderden blikjes en plastieken flesjes. We hebben ook nog een kapotte tafel, lege flessen sterke drank en een paraplu gevonden. "Sommige mensen zijn echte viespeuken", was de reactie van de leerlingen. Alle zakken, en het waren er meer dan twintig, legden we op een hoop aan de kruising van het fietspad op de oude spoorweg en de Industrieweg en ter hoogte van het kerkhof. Hier komen de werkmannen van de gemeente alles opladen. We kregen van het gemeentebestuur een flesje fruitsap en een lekkere wafel voor bewezen diensten aan de natuur. Nu maar hopen dat onze leerlingen in de toekomst zelf geen zwerfvuil gaan verspreiden. Klik hieronder voor meer foto's.

Woensdag 11 oktober organiseert de Milieuraad van Westerlo i.s.m. de gemeente Westerlo een zwerfvuilactie in de gemeente. Alle zesde leerjaren uit de gemeente Westerlo nemen hieraan deel. Ook onze zesdeklassers gaan hun steentje bijdragen aan het milieu. We vertrekken te voet na het belsignaal en ruimen een vooraf bepaalde route op. Omdat we in grachten en bossen komen is het aangeraden om die dag kledij te dragen die vuil mag worden. Een paar rubberbotten, een regenjasje en werkhandschoenen zijn aan te raden. We doen die dag ook ons fluohesje aan. Van de gemeente krijgen we vuiniszakken en vuilprikkers ter beschikking. We kunnen die dag ook enkele kruiwagens gebruiken. Kinderen die kort bij school wonen mogen die gerust meebrengen. Hierover worden in de klas verdere afspraken gemaakt.

Pagina 1 van 2
Go to top