Vandaag kregen de leerlingen van het zesde leerjaar een lesje Latijn van mevrouw Van Olmen. Zij geeft Latijn op Sila. Het was alvast een leerrijk uurtje. 

We maakten deze week stopmotion filmpjes in de klas. De leerlingen werden in groepjes verdeeld. Eerst bekeken we enkele voorbeelden van vorig schooljaar en daarna gingen ze brainstormen. Welk materiaal heb ik thuis ? Wat kan ik meebrengen ? Aan de hand van deze gegevens werd een verhaallijn gemaakt. Een dag later gingen we aan de slag. Elk groepje kreeg een i-pad ter beschikking en zocht een geschikt plekje in de klas of hal om hun set klaar te zetten. Dan was het proberen en foto's nemen. Weet je dat je voor een filmpje van ongeveer 1 minuut meer dan 300 foto's nodig hebt. Er moesten ook titels gemaakt worden. Elke groepje deed dat op zijn of haar manier. Op het laatste moesten ze nog het aantal beelden per seconde regelen. Is het niet te traag of te snel ? Nu nog de filmpjes opladen in Teams en dan kunnen de papa's en mama's er thuis ook van genieten.

We trokken vandaag nog eens naar de leesklas. Eens lekker lezen in deze gezellig aangeklede klas moet ook kunnen. En ... ik moet zeggen ... de leerlingen van het zesde leerjaar lezen ontzettend graag. Klik op de foto bovenaan om de rest van de foto's te bekijken.

Tijdens Dikketruiendag zorgde meester Timothy voor enkele leuke tussendoortjes. Op de speelplaats konden we ons lekker in het zweet werken. Een leuke afwisseling tussen het leren tussen door.

Deze week leerden we tijdens de lessen van Wiskunde over gewichten en inhoudsmaten. Vandaag kwam daar de les van bruto, tarra en netto bij. De ideale gelegenheid om onze opgedane kennis even te toetsen. We maakten daarom rijstpap in de klas. Alle benodigde ingrediƫnten waren aanwezig. Alleen moesten we alles nog afwegen. We moesten immers voor 27 personen rijstpap maken. Na het volgen van een stappenplan konden we lekker gaan smullen.

Tijdens de lessen van Muzische Vorming maakten we houten kerstbomen. De meester had oude palletten bij die hij thuis had doorgezaagd. Stap voor stap maakten we van dit hout een kerstboom. Eerst moesten we alle latjes opschuren met schuurpapier. Daarna moesten we deze latjes op een dwarslat leggen en ze er op vastnagelen. Als dit klaar was tekenden we er een driehoek op. De meester had zijn zaagmachine bij en zaagde elke boom op maat. Daarna schuurden we de zaagranden op en bevestigden we het voetje aan de kerstboom. Een mooi aandenken aan het zesde om thuis op de kast te plaatsen. Met lichtjes erin schittert hij nog meer.

Tijdens de les van Nederlands hadden we het over feiten en meningen. De ideale les om samen te werken en onze eigen mening te geven over bepaalde stellingen.

Dit schooljaar werken we met alle klassen heel intensief rond STEM. Het STEM-team op onze school zorgt enkele keren per trimester voor een leuke uitdagende activiteit voor de kinderen. Deze keer werd er gekozen voor Turing Tumble. Turing Tumble is een nieuw type spel, waarbij spelers mechanische knikkercomputers bouwen om logische puzzels op te lossen. We gebruikten tuimelaars, kruisingen, bits, opvangbakjes, tandwielen en tandwielbits om knikkercomputers te bouwen die patronen kunnen genereren, logica kunnen toepassen, kunnen tellen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en nog veel meer. Klik op de foto bovenaan om de zesdeklassers aan het werk te zien. Ze waren alvast vol lof over deze activiteit

Vandaag, vrijdag 25 november 2022, gingen we voor de eerste keer oefenen in Ars Valendi. We werden in drie groepen verdeeld. We leerden eerst onze skibotten en skilatten aandoen. We kregen les van Rik. Hij leerde ons hoe we moesten draaien en stoppen. Als we vielen leerde hij ons hoe we het gemakkelijkst konden rechtstaan. Iedere groep stond een uur op de latten. Op vrijdag 13 januari 2023 gaan we nog een tweede keer oefenen. Een week later gaan we het op de echte sneeuw proberen. (Klik op de foto om meer foto's en het filmpje te bekijken)

Pagina 1 van 4
Go to top